HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Özgün Aksesuar Tasarımının Mobilya Etkisi

17-07-2021 11:40
Özgün Aksesuar Tasarımının Mobilya Etkisi

Mobilya sektöründe özgünlük kavramı değerlidir. Farklı firmalara karşı rekabet anlamında yarar sağlar. Örneğin sehpaya yeni bir soluk getiren masaya dönüşebilen akıllı sehpalar ürüne yeni bir boyut getirmiştir ve özgündür.

Aynı şekilde akıllı sehpalar gibi akıllı masalar da tasarlanmakta ve bu tasarım bize birçok işlevi sağlama lüksü tanımaktadır.                                                                    

Bunların yanı sıra bize kısıt getiren seri üretim olayından kaynaklı ve belli bir standarda uymaya çalışma durumundan ötürü tasarım yapılamayıp belli sınırlar içinde kalınabiliyor. Sonuç olarak yaratıcılığımızı ortaya koyma fırsatı elimizden alınmış oluyor.

Tasarımcı bir obje tasarlarken bu objenin üretim aşamasını düşünmeden tasarım yapamıyor. Sonuç olarak ortaya kimliksiz ve standart-sıradan bir ürün çıkmış oluyor. Bu bağlamda üretim aşamasına getirilen yenilikler bu sorunu bir nebze de olsun hafifletme eğilimine girer ve bize tasarım imkanı sunar.

Mobilya tasarım aşamasında bize sıkıntı olan montaj yeri – üretim aşaması sıkıntıları gibi etmenlerle değiştirilen mobilyanın kilit-kimlik olayı kafamızda oluşturduğumuz ürünle aynı çıkmayabiliyor. Bu kısımlar geçici yöntemlerle çözüldüğünde de bize bütünleşmemiş, eklektik bir görüntü vermektedir. Bu açıdan bakıldığında kişiselleştirilmiş, kimliğimizle uyum içinde aksesuarlarımızla bizler de kişisel tasarımlarımıza yer ayırabiliriz.



Resimde de gördüğümüz gibi tasarım olan kişiselleştirilmiş kitaplıkla mekanlarımıza ve mekanlarımızda bulunan mobilyalarımıza destek sağlayıp kimlik kazandırabiliriz. Tangrambookcase olarak tasarlanmış ürün odalarımıza bir tasarım katmış olmanın da ötesinde, mekanımıza hikaye katar. Bu da mekanlarımızı daha yaşanılabilir kılar.

Mobilyalarımızı öne çıkaran objeler belki de aksesuarlarımızdır diyebiliriz. Aksesuarlarımızı hem işlevsel hem de görsel amaçla kullanırız. Bunları baz aldığımız vakit aksesuarlarımız bizleri rakip firmalardan ayırarak üst segmente hitap ettirecek belki de en bariz objelerdir. Bundan kaynaklıdır ki mobilyalarımızda yanlış ve niteliksiz aksesuar kullanmak mobilyayı şahlandırabileceği gibi kötü bir görüntü de oluşturabilir. Aksesuar seçimi yaparken şunlara dikkat etmeliyiz;

Mobilya tasarımına yön vermesi

İşlevsellik katması

Estetik olarak bütünlemesi

Kullanımı keyifli hale getirmesi

Aslında aksesuar dediğimiz vakit iki tip aksesuar anlaşılır. İlki aksesuar mobilyalar, ikinci grup ise mobilya ürünlerinde işlev, kullanım ve estetik algısını güçlendirmek için kullanılan aksesuarlardır.

 

Günümüz farklılaşan yaşam-tüketim koşullarının etkisiyle mobilya aksesuarındaki dönüşüm sonucu üretilen yeni nesil aksesuar ürünlerini dikkate aldığımızda yeni bir aksesuar kategorisinin başlangıç yapmış olduğunu görüyoruz. Mobilyada birleştirme, estetik, işlevsel ve bilinen aksesuar kullanımı dışında teknoloji bağlamında mobilyaya yeni bir boyut kazandıran, kullanıcıya rahatlık ve kolaylık sağlayan, çoğunlukla da mobilya yapımında ürüne entegre edilen donanımlar bu kategoriye girmektedir. Aynı zamanda mobilyaya üstün bir işlev kazandırdığı da aşikardır.


Resimlerde de görmüş olduğumuz Evaç ürünü olan Smart koltuk takımında hoparlör ve şarj etme özelliğinin bulunması mobilyaya bambaşka bir boyut kazandırarak bu ürünü üst segmente ulaştırmıştır. Bu sayede ürün diğer mobilya takımlarından bir adım öteye taşınmış olup ilgilisi için birçok işlevi birlikte barındıran ve hayatı kolaylaştıran bir mobilyaya dönüşmüş olmuştur.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.