HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Montessori Dekorasyonu

11-01-2023 15:23
Montessori Dekorasyonu

Montessori Dekorasyonu

İtalyan doktor pedagog Maria Montessori tarafından geliştirilmiş olan Montessori Eğitimi, klasik eğitim programlarından farklı olarak çocukların ihtiyaçlarını anlayarak onlara özel alan oluşturma prensibini benimseyen bir eğitim metodudur.

Montessori eğitimine göre her çocuğun kendine özgü yeteneği, öğrenme süreci vardır ve eğitim süreci bu özelliklere göre oluşturulmalı ve tasarlanmalıdır. Böylece her çocuğun güçlü yanları ve ilgi alanları beslenmiş olur, çocuklara dünyayı, diğer canlıları ve sistemleri anlamaları ve onlara saygı duymaları öğretilir. Montessori eğitiminde iki temel prensip mevcuttur.

Çocuklar ve gelişmekte olan yetişkinler, kendilerini psikolojik olarak geliştirmek için çevreleriyle etkileşim halinde olmalıdır. İkinci olarak da 6 yaş altındaki çocuklar kendi psikolojik gelişim sürecine doğuştan sahiptir. Bu iki nokta bir araya getirildiğinde her bir çocuk kendisine özgü oluşturulan bir ortamda özgürce hareket edebilir, öğrenebilir ve böylece kendini en ideal şekilde geliştirebilir.

Montessori Eğitimi Çocuğunuzun Hangi Özelliklerini Geliştirir?

 

1- Güvenli bir ortamda ilgilerini çeken oyuncak ve objelerin bulunduğu bir ortamda vakit geçirirler

2- Kendi öz güvenlerini kazanırken dünyaya da güvenmeyi öğrenirler.

3- Her gün yepyeni beceriler kazanır ve bu becerilerini geliştirirler.

4- İnce motor becerileri ile birlikte dil ve konuşma becerileri de gelişir.

5- Kendi duygu durumlarını kontrol etmeyi öğrenirler

6- Günlük rutin işlerini kendi kendilerine bağımsız bir şekilde yaparlar

7- Kendi alanlarında serbest bir şekilde hareket ederek zihinsel yaratıcılıklarını geliştirme şansına sahip olurlar.

8- Kendi işlerinde bağımsız olarak hareket etmeyi öğrenirler.

9- Kendilerini rahatça ifade etmeyi öğrenerek insanlarla kolayca ilişki kurma becerileri kazanırlar.

Montessori Odası Nedir?

 

Montessori dekorasyonunda en önemli nokta oda takımlarının çok yer kaplamayacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Böylece kendi odalarında çocuklar için geniş bir alan yaratılarak çocukların kendilerini bağımsız hissetmeleri sağlanır. Bilimsel araştırmalar sonucunda çocukların düzensizlikten ve çok fazla sayıda eşyadan hoşlanmadıkları belirlenmiştir.

 

Bu görüşten yola çıkan Montessori dekorasyonunda basit, sade ve kullanışlı, kalabalık gözükmeyen, çocukların rahatlıkla kullanabileceği biçime ve tasarıma sahip mobilyalar tercih edilmektedir Örneğin, çocuğun rahatlıkla kullanabilmesini sağlamak amacıyla yataklar yere yakın yapılmaktadır böylece dinlenmek isteyen bir çocuk hiçbir yardım almadan rahatlıkla kendi yatağına girip uyuyabilme şansına sahiptir.

 

Aynı şekilde masa ve sandalyeler çocukların kendi kendine rahatlıkla kullanabileceği şekilde uygun malzemelerden, uygun genişlikte ve yükseklikte düşünülür. Odada bulunan kitap rafları veya kütüphaneler çocuğun yardım almadan kullanabileceği yükseklikte tasarlanmaktadır. Bu küçük ayrıntılar sayesinde çocuğun odası tamamen özgür hareket edebileceği, oyun oynayabileceği ve keyifle öğrenebileceği bir alan haline gelmektedir.

 

Montessori Yatak Nedir?

Montessori yatağı çocukların rahat ve uyumak için mükemmel bir yatak olarak tasarlanan klasik ancak ergonomik bir dizaynın sentezi olarak düşünülmelidir. Kas ve kemik gelişimi ile zihinsel gelişimin artmasını sağlayan sağlıklı ve kesintisiz uyku için gerekli teknolojiye sahip bu yatakların amacı Montessori eğitimin felsefesi ışığında çocukların erken gelişimine katkıda bulunmak ve konsantrasyonunu arttırmaktır.

Diğer modellerden farklı olarak montessori yatakçocuğun rahatça ulaşabileceği yere yakın yataklar olmasıdır. Yatağına rahatça çıkıp inebilen çocuğun parmaklar, eller ve kolların hareketlerini gerektiren ince motor becerilerinin gelişmesi desteklenmektedir.

Bir başka önemli konu da kapalı ve etrafı korumalarla çevrili yatak yerine çocuğun montessori yatakta özgürce ve güven içinde hareket edebiliyor olmasıdır. Bu özellik çocuğun özgürce hareket etmesini ve öğrenmesini sağlarken kendine olan özgüvenini de inşa ederek gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Montessori Yatak Modelleri

Montessori yatak modelleri genellikle doğal ahşap ürünlerde imal edilmektedir. Çocukların çok sevdiği keyifli figürlerin bulunduğu, masalsı tarzlara sahip ve farklı renklerde montessori karyola ürünlerinde önünde çiti olandan üzerinde çatısı olana, kız veya erkek çocuklar için tercihe göre eğlenceli figürleri mevcut pek çok çeşit bulunmaktadır.

Montessori ile Genç Odaları

Montessori mobilyaları sadece bebekler için değil 6 yaş ve yıllarda da kullanılabilir. Farklı stil ve boyuta sahip yatak modelleri ile montessori genç odası takımları tek kişilik yatak ebadında olan 100x200 boyutuyla uzun süreler kullanılabilme özelliğine sahiptir.

Montessori Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Montessori yatakları ahşap malzemelerden üretilerek satışa sunulmaktadır. Bu ürünleri satın alırken ahşap malzemelerin kalitesinin kontrol edilmesi ve çocuğunuza zarar vermeyecek ürünler kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmesi gereklidir. Montessori yatakları genellikle çam, kayın, ladin, ceviz veya huş ağacından üretilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.