HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

İdeal Ders Çalışma Odası nasıl olmalı?

27-01-2022 13:19
İdeal Ders Çalışma Odası nasıl olmalı?
İdeal Ders Çalışma Odası nasıl olmalı? Ders çalışma odası nasıl hazırlanmalı?

Doğru ayarlanmış bir ders çalışma ortamı verimli ders çalışma ile doğrudan ilişkilidir. Bundan sebepten ötürü ders çalışma odası ilk şarttır.  O zaman ders çalışma odası nasıl oluşturulmalı?

Verimli ders çalışabilmek için etkili ders çalışma yöntemlerini bilmek gerekir.

Örnek vermek gerekirsek, doğru ders çalışma tekniklerini kullanıyorsunuz fakat çalışma odanız düzensiz ya da yok. Sizce başarılı olabilmeniz mümkün mü?

Verimli ders çalışabilmek için kendinize uygun ortamı sağlamalısınız. Başarılı olmanın ilk anahtarı ders çalışmaya istekli olmaktır. Fakat seni ders çalışma konusunda motive edecek, destekleyecek bir ders çalışma odasına ve ders çalışma ortamına ihtiyacın olacaktır.

Ders çalışma odası nasıl olmalıdır? Sorusunun cevabı aslında Ders çalışma odası nasıl olmamalıdır? Da saklı.

 

ÇALIŞMA ORTAMININ GENEL ÖZELLİKLERİ

 

·         Öncelikle ayrı bir  ders çalışma odası olması gerekir uygun ders çalışma ortamı için.

·         Düzen varsa huzur vardır.  Her şeyden önce ders çalışma ortamı düzenli olmalıdır..

·         Karışık bir ders çalışma ortamı, ilerlemenize olumsuz yönde etki edecek isteksizlik uyandıracaktır.

·         Işık alacak şekilde çalışma masanızı yerleştiriniz. Pencereden gelecek ışığı alacak şekilde olmalıdır. Pencereye doğru değil.

·         Bir öğrencinin tüm ilgisini dersine verebilmesi için bulunduğu ortamda kendini rahat ve iyi hissetmelidir. Bu şekilde dikkat dağınıklığı sorunu da çözülebilir. Eğer dikkat dağınıklığı olan bir çocuğun, ortamda bulunan bilgisayar, televizyon, renkli resimler gibi şeyler yüzünden zaten toplayamadığı gibi dikkati hepten farklı yerlere gidecektir.

·         Bu sebeple gereksiz görülen hiçbir şeyi çalışma odasına bulundurmayınız.

·         Amacına uygun olmalı ders çalışma ortamı. Söyle söylemek gerekirse siz bu çalışma odasında ne tür bir çalışma yapılmasını planlıyorsunuz? Bu çalışma için gerekli uygun olanları seçip uygun olmayanları ayırın.

·         Yeterince geniş olasına özen göstermelisiniz ders çalışma odasının.

·         Ders çalışma odasının aydınlatması yeterince iyi olmalıdır.

ÇALIŞMA MASASI ÖZELLİKLERİ

Mutlaka Bir Ders Çalışma Masası Olmalı.

 

·         Odaya göre çalışma masanızı seçin. Büyük bir masa kötü bir seçim olacağı gibi odaya fazla mobilya koyacağım diye küçük bir çalışma masası da tercih etmek kötü bir fikir olacaktır. Rahatlıkla çalışabileceği uygun konseptteki bir büyüklükte olmalıdır.

·         Ders çalışma masasını pencereden gelen ışığı alacak şekilde yerleştirin. Kesinlikle pencerenin önüne yerleştirmeyin, Pencereye sırtınız dönük şekilde olmamalıdır. Burada bir diğer önem arz eden şey çalışma masasında ders çalışılırken oturma pozisyonuna göre pencere solda ve sağda olmalıdır. Oturuyor iken.

·         Mümkünse çalışma masanızı kapıya yakın olmayacak bir şekilde yerleştiriniz.

·         Uygun ders çalışma koltuğu seçiniz. Çok rahat ve çok yumuşak olmamasını sağlayın. Aksi halde çalışırken uyku gelmesine sebep olabilir.

 

DERS ÇALIŞMA SANDALYESinin özellikleri

Çalışırken dikkatinizin dağılmaması için sandalye seçimini çok dikkatli yapmalısınız.

·         Çalışma sandalyesinin dik olmasına dikkat etmelisiniz. Oturma pozisyonu dikkatinizin dağılmasını veya toplanmasını doğrudan etkiler.

·         Aşırı rahat çalışma sandalyesi veya çalışma koltuklarından kaçınmak gerekmektedir. Bir süre sonra uykunuz gelebilir.

·         Çalışma sandalyesinin sırt bölümü de oturma bölümü gibi çok yumuşak olmaması gerekir.

·         Ayarlanabilir sandalyelerin kullanımı çok daha rahat ve kolay olur.

·         Daha çok kol dayama bölümüne sahip olan çalışma masası sandalyelerini tercih etmeye çalışın.

·         Tekerlekli sandalyeleri kesinlikle tercih etmeyin. Hareket eden sandalye dikkat dağınıklığına sebep olur.

ders çalışma odasının IŞIK AÇISI ve YOĞUNLUĞU 

Ders Çalışma Odasının konumu ve ışığın yoğunluğu önemlidir.

 

·         Çalışma odası seçiminde bulunurken yeterince doğal ışık (gündüz ışığı) alan bir odayı tercih etmenizi öneririz.

·         Çalışma odasının tam ortasında (merkezinde) güçlü bir ışık aydınlatması olmalıdır. Çok loş veya sönük ışıklar da gözü yormaktadır.

·         Işık düşey açışı oldukça önemlidir. Bu sebeple tepeden aşağı doğru gelen aydınlatma akşam vakti çalışırken masanın üzerinde gölgenizin düşmesine neden alabilir. Bu durum yanlış, hatalı ışık almanıza neden olur ve size rahatsız verir. Bu sebeple kesinlikle çalışma lambası olmalıdır.

·         Çalışma lambanızın güçlü olmasına gerek duyulmaz. Çalışma masanızın yan tarafına yerleştireceğiniz bir çalışma lambası gölge oluşmasını ortadan kaldıracaktır. Size ders çalıyormuş hissi verecektir.

 

DERS ÇALIŞMA ODASI için uygun KİTAPLIK SEÇİMİ

Ders çalışma ortamı için kitaplık mutlaka olması gerekenler arasında yer alır.

·         Ders çalışma odanızda bir kitaplık bulundurmak gerekir. Kitaplığın gösterişten çok kullanışlı olması gerekir.

·         Odadaki alana göre kitaplık seçin. Kitaplığın uygun olup olmadığını anlamak için çalışma odanızda ne kadar yer kapladığını hesaplamak gerekir.

·         Kitaplığınızı çalışma masanızın hemen yanına koyun. Gerektiğinde hemen kullanabilmeniz için yakın olması gerek duyulur. Dikkat edilmesi gereken, pencereden gelen ışığı kapatmayacak şekilde konumlandırmak pencerenin aksi yönünde olacak bir şekilde masanın yanına koyun. Işığı engellemiyorsa ya da fazla ışığa maruz kalıyorsa pencere tarafına da koyulabilir.

 

DERS DUVARI

Ders Duvarı bölümü olmalıdır.

 

·         Ders duvarı, çalışma masasının önünde yer alan duvara denilmektedir.. Öğrenci ders duvarına çeşitli notlar alabilmeli etkin şekilde kullanabilmelidir.

·         Ders duvarı pano şeklinde de olabilir. Eğer pano gibi olsun istemiyorsanız bunu kendiniz de tasarlayabilirsiniz.

·         Ebeveynlerin birçoğu duvarda not görmek istemediğinden bu ayrıntıyı dikkate almama hatasına düşmektedir. Öğrencinin not alma alışkanlığını kazandırdığını ve öğrenmesini kolaylaştırmakta olduğunu unutmaktadır.

·         Basit bir tasarımda olsa mutlaka ders duvarı köşesi olmalıdır.

·         Çalışma odasının görüntüsünü bozacağı kaygısını taşımayın..

·         Çalışma odasının amacını unutmayın.

·         Böyle bir alana yere sahip değilseniz yeterli bir yeriniz yoksa oda kapısının iç kısmını(çalışma odasına bakan yüzü) kullanabilirsiniz.

AÇIK RENKLER

Çalışma odasında açık renkler kullanın.

·         Çalışma odasının duvarlarında kapalı veya karanlık renkler, koyu renk perdeler ve duvarların posterlerle karmakarışık olmuş duvarlar tercih etmekten uzak durun. Çünkü ders çalışırken dikkat dağılmasına sebep olacaktır.

·         Doğal ışığın en fazla  seviyede içeri girmesi için açık renkli duvarlar önemlidir. Doğal ışık her zaman çok önemlidir. Aydınlığın sağlanmış olduğu ortamlar öğrenciyi her zaman zinde tutar ve dikkatini çalıştığı konuya tam anlamıyla vermesine yardımcı olur.

·         Açık renkler, öğrencide ferahlık huzur hissi uyandırır. Bu sebeple psikolojik olarak kendini bu tarz bir ortamda daha rahat hissedebilecektir.

DERS VE EĞLENCE

Eğlence ve ders arasındaki dengeyi kurun.

·         Öğrencinin zamanının büyük bölümünü geçirdiği yerin ders çalışma odası olduğunu ve kendisine ait özel bir oda olduğunu unutmayın.

·         Çalışma odasında sevdiği etkinlikleri yapmasına müsaade edin. Örneğin keman çalması gibi. Burada dikkat etmeniz gereken asıl konu hobileri ders çalışırken dikkatini dağıtmamalı. Örneğin çalışma odasında herhangi bir enstrüman olabilir. Ancak bu enstrümanın bulunduğu konumu ders çalışırken gözüne takılmayacak bir yerde olmasıdır.

AKSESUARLAR

Gereksiz aksesuarlar bulundurarak dikkat dağıtmasına müsaade etmeyin.

·         Gereğinden fazla eşyalarla odayı doldurmayın. Tv, müzik çalar gibi elektronik aletler olmasın.

·         Bilgisayar gerekli ise dikkat çekmeyecek, dikkati dağıtmayacak şekilde kapalı bir konumda olmalıdır.

·         Süslü baza başlıkları tercih etmeyin. Daha doğal daha dikkat çekmeyen ama şık baza başlıkları tercih edebilirsiniz.

·         Çalışma odasını rengârenk yapmayın. Eğer duvar kağıdı tercihini ise yine tercihinizi sadelik ve şıklıktan yana kullanın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.