HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mobilya Renk İlişkisi & Renk Uyumları

12-02-2022 12:20
Mobilya Renk İlişkisi & Renk Uyumları

Öncelikle Renk tanımını yapmamız gerekirse eğer ışığın cisimler üzerindeki yansımasıyla gözümüzle gördüğümüz görüntüdür diyebiliriz. Renklerin nasıl oluştuğu, insanı ve doğayı nasıl etkilediği çok eski zamanlardan beri araştırılan bir konu olmuştur.

Renklerin insanın doğasına ve psikolojisine olan etkileri çok sonraları iç mimari düzenlemelerde, modada, dekorasyonda kendini göstermiştir.

Renklerin çeşitleri gereği etkiledikleri durumları incelediğimizde şöyle açıklamalar yapılabilir.

Renklerin kendilerine özgü karakteristik etkileri itibariyle, kırmızının enerjiyi, sarının dikkati, yeşilin tazelik ve güveni, mavinin huzuru, morun imtiyazı sembolize ettiği detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Buna ek olarak koyu mekanların yaşam açısından zorluğu bilinmekteyken; kullanılması durumunda daha dengeli şekilde kullanması önerilir. Hem zemin hem de duvarın koyu tonlarda seçilmesi mekanı küçük göstermekle kalmayıp boğucu bir etki yaratabilmektedir.

RENK UYUMLARI

1-Tek renkli uyumlar : İki renk ve bu iki rengin ara rengi olan renklerle uyumu diyebiliriz. Siyah, beyaz ve bu iki rengin karışımından elde edilen gri tonlar ile karıştırılarak elde edilen uyum olarak anlatabiliriz.


 
 

2-Üçlü Renk Uyumu : Renk çemberinde üç ana renk en parlak ve açık renkleri oluşturur.


 

3- Dörtlü renk uyumu : Bir renk çemberine kare ya da dikdörtgen çizersek, karşılıklı köşelerine denk gelen renklerin ikili olarak oluşturduğu uyumdur.


 
 
   

KONTRAST

SICAK VE SOĞUK RENK KONTRASTI : Bir takım renkler güneşin, ateşin sıcaklığından dolayı insanlar üzerinde psikolojik olarak sıcaklık etkisi yaratır. Sarı, kırmızı, turuncu sıcak renklerdir. Kırmızı ve sarı renklerinin ortak tonlarına kayan bütün renkler sıcak renklerdir. Mavi, yeşil, mor renkler de soğuk renklerdir. İçeriğinde mavi rengi barındıran bütün renkler de özünde bir parça soğukluk taşır.

 

Renk seçimi yapılırken mekanın ölçülerini bilebilmek çok önemlidir. Çünkü renkler mekana dar/geniş, yüksek/alçak gibi etkiler verebilir. Yani mekanlarımızın daha geniş-ferah veya küçük-basık görünmelerinde etkilidir. Bu psikolojik etkilerden dolayı mekanın ihtiyaç duyduğu doğrultuda renk seçiminin yapılması önemlidir. Renk seçimleri mekanların üstleneceği görev doğrultusunda tercih edilir. Mekanlarda renkler ile oluşturulan çizgisel hareketler de aynı şekilde mekanın boyutlarını etkiler, insanların mekan ile ilgili genişlik veya yükseklik algısını yönlendirir. Aşağıda bu duruma örnek bir görsel mevcuttur. İlk resimde dikey yönde olan çizgisel hareketten kaynaklı mekanı olduğundan yüksek görünürken, ikinci görselde de yatay olan çizgiler mekanı mevcut halinden daha geniş olarak algılatmaktadır.
 
   

 

Örneğin; bir konut için renk seçimi geniş bir yelpazeye sahipken, ofis veya hastane gibi yerler için seçme şansı daha az ve kısıtlıdır. Bu tür mekanlarda parlak ve doygun renkler kullanılmamalıdır. Canlı ve doymuş kırmızı renkli bir odada yatan bir hasta, kırmızı renkten dolayı kendini rahatsız hissedebilir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.